čtvrtek 1. prosince 2016

perspektiva...

- perspektiva musí být sice vynášená, ale to neznamená, že musí být "tupě" vyrýsovaná doprostřed formátu a vybarvená zářivými pastelkami.

- vynášená musí být proto, abyste dokonale pochopili principy zobrazování a zejména, aby byl výsledný obraz poměrově správně, abyste si ověřili, co jste skutečně navrhli. Vaše představivost zkresluje a někdy záleží na centimetrech, o které musíte upravovat půdorysy, aby vše dopadlo jak chcete vy. Aby výsedný návrh měl správné proporce, aby splňoval veškeré další parametry.

- i když perspektiva není pro samotný návrh ten nejdůležitější plán, je nejdůležitější pro prezentaci. Prodává. Proto by měla vypovídat o všech hodnotách, o kterých jste v průběhu navrhování mluvili - o atmosféře, o budoucích obyvatelích, o využití, o charakteru prostředí, o materiálech, o vašich schopnostech výtvarných! v neposlední řadě musí prostě něčím zaujmout.....

- lepší je, když výslednou perspektivu kreslíte větší. Zmenšené obrázky vypadají o mnoho lépe.

- perspektiva nemusí být barevná! techniku můžete zvolit libovolnou, může to být mistrná černobílá kresba tužkou, perem, oživená např. vhodným valérem, pastelky, křídy, olej, koláž, kombinace všeho možná.... je to mnoho práce a zkoušení, určitě to nevyjde hned napoprvé, ale výsledek musí stát za to.

- obecně platí zásada, že co je na obrázku nejblíž je nejtmavší a má největší detail (jako u fotografie... list v popředí, tráva, detaily chodníku, zábradlí...atd.) To co je nejdále, je nejsvětlejší, s nejmenším rozlišením detailů.

- zvolený  úhel pohledu je u vnější i vnitřní perspektivy třeba dobře promyslet! U vnitřních pohledů můžete zvolit i "vtipné" zobrazení podle charakteru vašeho návrhu. Například pokud je návrh vybaven komfortně, vaše vila je luxusní s luxusními výhledy na břehu jezera, můžete vnitřní pohled nakresliz z polohy ležícího na gauči pozorující fascinující výhled i s nohama pozorovatele...apod.

- vše, co je zde napsáno o perspektivě, platí v širším slova smyslu o všech plánech.

- některé příklady studentů z loňského roku  - všímejte si hlavně technik, u vynesení perspektiv je v některých případech spousta chyb:-): (obrázky jsou hlavně od Bozheny Homonay, Kristýny Rosecké, Valerie Heyworth, některé i od Michala Kučery). Další příklady najdete vlevo dole ve sloupci v nabídce na blogu.





...
a ještě nějaké příklady z webu - situace, perspektivy vnitřní...




Žádné komentáře:

Okomentovat