středa 24. října 2018

pátý pokoj - pokračování

Všichni máte dobrý (nebo dobře začatý) koncept, nyní je třeba rozpracovat další vrstvy návrhu:

- stabilita navrhovaného domu je důležitá! - máte k dispozici pouze nosné zdi a otvory do nich. Pomocné konstrukce, výplně otvorů, materiály nebo orientace ke světovým stranám, funkce prostoru, apod. zatím nemají na kvalitu prostoru zásadní vliv. Máte k dispozici pouze otvory a světlo. Pomocí umístění, proporcí a velikosti otvorů vytváříte atmosféru v prostoru:
- otvory
Použijte opět nějakým způsobem váš princip, pokud nelze, použijte jiný. Hledejte modul, geometrii, hlídejte kompozici a proporční vztahy. Nezapomeňte kontrolovat funkčnost! Otvory slouží primárně k osvětlení jednotlivých místností - kontrolujte, aby bylo přiměřené k velikosti místností, aby vytvářelo přesně takovou atmosféru, jakou potřebujete - přemýšlejte o jednotlivých variantách, potvrzujte si svá řešení jednoduchými skicami. JInak působí stropní osvětlení, jinak otvor vertikální, jinak horizontální, jinak vyzní prostor při umístění okna uprostřed, jinak v rohu, apod...
- průchody
Stejně postupujte u vnitřních průchodů, propojení pokojů.
- průhledy, výhledy
Doplňující, ale podstatná fakta. Mohou návrh posunout, ale mohou ho i shodit. Opět přemýšlejte a nic nenechávejte náhodě!

- relativní jednotky je třeba převést do konkrétních rozměrů: vyneste si návrh (všechny půdorysy, pohledy a řezy!) v měřítku 1:50. Pokud se někdo dostává z papíru a měřítko 1:50 je pro něj nepřijatelné, individuálně je možné po dohodě s námi pracovat v měřítku jiném.
- půdorysy, řezy a pohledy
Nakreslete pečlivě všechny půdorysy, podstatné řezy a pohledy. Zaneste do plánů všechny vrstvy, kterými jste se dosud zabývali. Nepřestávejte s hledáním řešení, dokud nebudete jednoznačně spokojeni s výsledkem. V dobrém řešení všechný části do sebe začnou zapadat, nic není násilné.
Nebojte se některé nápady zahodit a začít znovu. Podstatné je nepřestat kreslit a skicovat! Jednotlivé - i zahozené - nápady do sebe začnou v určitou chvíli zapadat...
- skici, axonometrie, perspektivy 
/Pro zachycení nápadů, požadavků nebo pro prezentování ostatním slouží skici. Nemusejí být zatím nijak propracované, zkoušejte nechat tužku mluvit za vás. Chce to cvik a zkušenost.
- modely

Používejte své pracovní modely!

Žádné komentáře:

Okomentovat